Rodiče si vlastně vůbec neuvědomují, že jaký pohled na samotnou zeleninu dají svému dítěti, takový se mu s ní spojí, a následně mu bude i chutnat. Existuje nějaký seznam chutných a méně oblíbených potravin, které děti rádi konzumují a taková zelenina, je na všech, na posledních příčkách. Kde je vlastně chyba? A změní se to někdy?
Musíš ji sníst!
Naprostým důkazem o přičinění se, že děti zeleninu nesnáší je fakt, že rodiče ji jim nutí. Doslova je vydírají, aby ji zkonzumovali a ještě se na ně zlobí, když si umanou odporovat. Nepokládejte zeleninu na talíř jako primární potravinu, ale jako doplněk stravy. Nezdůrazňujte její energetickou a nutriční hodnotu, nabízejte ji pomalu a trpělivě. Pokud ovšem chcete, aby se ji vaše dítě statečně a především přirozeně naučilo jíst, musíte jim jít patřičným příkladem a mít ji na talíři denně i vy, a v bohaté míre. Když dítě uvidí, že je velkou zásobou vašeho jídelníčku, nejsnadněji pochopí, jak velice je důležitá!
První příkrmy u miminka –
· Děti ve věku ukončeného 4. měsíce – 6. měsíců :
1. základní složkou ve výživě by mělo být kojenecké mléko (mateřské, nebo dle možností umělé)
2. v tak počátečním věku, je dobré začít s opravdu malým množství zeleniny jednoduchého typu (1 – 2 lžičky), jako je mrkev, brambor, dýně, cuketa
· Děti od ukončeného 6. měsíce :postupně přidáváme další druhy zeleniny jako je brokolice, květák, hrášek, řepa, špenát
· Děti od ukončeného 9. měsíce :už je načase přidat i další složitější druhy jako jsou kedlubna, zelí, petržel, celer, zelené fazolky, kukuřice, pórek
Způsoby, jak zpracovat zeleninu, aby ji děti neodolali:
Může se stát, že své dítě nepřesvědčíte, ani nenaléhavým přístupem, najít si vztah k zelenině. Jde to i jinak. Jaké způsoby zajistí, aby dítě do sebe dostalo potřebné vitamíny a minerály a ještě si pochutnalo?
· Syrová
1. Zpracujte ji do salátu s těstovinami, nebo i s dresinkem.
2. Udělejte pomazánku s nastrouhanou zeleninou, jogurtem, případně s nějakou kvalitní šunkou.
3. Upravte její tvar, udělejte z ní umělecké dílo a vyřežte z ředkviček například růžičky, z mrkve tenké plátky na „chroustání“, zaujměte jejich oči!
4. Namixujte ji ve formě smoothie nápoje, barevné kombinace jich budou lákat.
· Vařená a dušená
1. I když se z ní nějaká část vitamínu vypaří, vařená zelenina je způsob, jak obměkčit vaše děti k její ochutnání, třeba jako samotná příloha, nebo zapracovaná do brambor (mrkvové pyré), rýže (hrášková rýže k masu, rizoto).
2. Zkuste začít vařit polévky, ať už zeleninové s kousky a těstovinou, nebo zeleninové pyré (dýňový krém, brokolicový krém, hráškový krém, …..), záleží jen na vás.
· Pečená
1. Nejoblíbenější variantou je zeleninu upéct! Grilovaná bude chutnat naprosto skvěle a ani děti, ji neodolají. Můžete grilovat kukuřici, papriky, lilek, nebo i rajčata.
2. Udělejte jim zeleninové hranolky v troubě, možná to není nejzdravější způsob, ale dětem budou chutnat i v této zeleninové verzi.